Дейност

XIX Национална научно-практическа конференция: „Хранителната индустрия в България – настояще и бъдеще”

News image

Денят на хранително-вкусовата промишленост бе отбелязан на 7 декември 2022 г. с XIX Национална научно-практическа конференция с международно участие на тема: „Хранителната индустрия в България – настояще и бъдеще» и Национален конкурс на СХП „Хранително-вкусовата промишленост – нови продукти и технологии 2022 година».

Организатор на събитията е Съюзът по хранителна промишленост към ФНТС.

Присъстваха зам.-министърът на земеделието Крум Неделков, Добри Митев – изпълнителен директор на БСК, Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружение “Храни и напитки България“ представители на браншови организации, учебни заведения и др.

В рамките на форума бяха връчени наградите  „Хранително-вкусовата промишленост в България – нови продукти и технологии 2022 г. “, и целят да насърчат връзката между българската наука и представителите на бизнеса, работещи в хранителната и питейна индустрия. В тазгодишния, петнадесети подред, конкурс участие взеха десетки организации, разработили и внедрили нови продукти, както и производители на храни и напитки, които са разработили или внедрили в производството продукт и са го пуснали за продажба на пазара в България.

С награди бяха удостоени членовете на сдружение „Храни и напитки България“ -  Кока Кола и Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

Новата Coca-Cola Без Захар Лимон спечели престижна награда в категорията „Краен продукт“ на петнадесетия национален конкурс „Хранително-вкусовата промишленост в България – нови продукти и технологии 2022 г.“. На специалната церемония заместник-министърът на земеделието, храните и горите Крум Неделков връчи заслуженото отличие на последното попълнение при нискокалорийните алтернативи на Coca Cola - Coca-Cola Без Захар Лимон. Кока-Кола ХБК България бе отличена и за цялостния си принос и подпомагане на дейността на Съюза.

В рамките на Научно-практическата конференция по темата „2023 – Европейска година на уменията“ лекция изнесе д-р Томчо Томов, директор на Националния център за оценка на компетенциите при БСК. 

“ Бъдещето на храната – прогнози,технологии и рискове“ представи проф.д-р Йордан Гогов

Проф.д-р Веселка Дулева, дм, нач.отдел „Храни и хранене“, НЦОЗА говори за „ Европейските и национални политики за подобряване състава на храните“.

Презентации имаха Константин Кръстев (ТЮФ Рейланд България), Сорин Петку( IFS Румъния),

Радослав Томов (Глобал-Тест ЕООД), Жана Величкова( АПБНБ), Д-р Милена Кръстанова(„Аквапоникс България“), Доц. д-р инж. Венцислав Ненов(УХТ Пловдив), Стефан Данаилов, държавен експерт в отдел «Програмиране и договаряне», Михаела Арделеану(IFS Румъния), Маг. фарм. Кристина Стойчева,(БАБХ „Контрол на храните“), Проф. д-р ДонкаБайкова, дм , Специалист по хранене и диететика.

Новите храни на Европейската трапеза. Представи инж. Мария Христова ,Център за оценка на риска по хранителната верига.

За „Новости в Хранително-вкусовата промишленост –отговор на повишените потребителски изисквания“говори инж. Светлана Савова от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

„Храните на бъдещето-алтернативни протеини от насекоми“  представиха Десислава Вангелова, Десислав Балев и Николай Колев от УХТ.