Еко новини

"Кока-Кола ХБК" поема ангажимент да постигне нетни нулеви емисии до 2040 г.

News image

Кока-Кола ХБК" обяви ангажимент за постигане на нетни нулеви емисии до 2040 г. по цялата си верига на стойност.

Въз основа на съществуваща, одобрена и научно обоснована цел до 2030 г. компанията ще намали емисиите си по веригата на стойността в обхвати 1, 2 и 3 с 25% и с още 50% през следващото десетилетие. За да се справи с 90% от емисиите в обхват 3, произтичащи от действия на трети страни, "Кока-Кола ХКБ" ще разшири още повече партньорските си отношения с доставчиците. В случаите, в които емисиите не могат да бъдат елиминирани изцяло, компанията ще ги компенсира с инвестиции в други мерки за опазване на климата.

"Този ангажимент е крайната дестинация на едно пътуване, което започнахме преди много години. Той е изцяло съобразен с нашата философия за подпомагане на социално-икономическото развитие на нашите общности и за оказване на по-положително въздействие върху околната среда. И двете са съществена част от бъдещия ни растеж. Въпреки че все още нямаме всички отговори, нашият план, опит и партньорски подход ни дават увереност, че ще постигнем целта ни", споделя Зоран Богданович, главен изпълнителен директор на "Кока-Кола ХБК".

"Уверен съм, че в България компанията ще продължи да бъде последователна в достигането на целите си за намаляване на използваните енергия и водни ресурси и генерираните въглеродни емисии в нашата дейност. Стремим се непрекъснато да въвеждаме иновативни решения, които да ускоряват пътя ни към целта през 2040 г. да постигнем нетни нулеви емисии. За нас това е дългосрочно пътуване с устойчив резултат, към който всеки един колега се стреми в ежедневната си работа", споделя Юрг Буркхалтер, изпълнителен директор на "Кока-Кола ХБК България".

Стабилен план

За да постигне своята цел, "Кока-Кола ХБК" ще:

  • Продължи да счита целите за намаляване въглеродните емисии за един от елементите в своите дългосрочни планове по отношение на стимулите за мениджмънта на компанията.
  • Инвестира до 2025 г. около 250 милиона евро в инициативи за намаляване на емисиите.
  • Декарбонизира допълнително преките операции посредством преминаване към 100% възобновяема електроенергия и нисковъглеродни енергийни източници чрез непрекъснати подобрения и иновации в енергийната ефективност.
  • Ускори реализирането на кръгов подход по отношение на опаковките чрез увеличаване на използването на рециклиран пластмасов материал (rPET), намаляване на опаковките и увеличаване на тези за многократно използване.
  • Осигури енергийно ефективни и екологични хладилни витрини на клиентите.
  • Намали емисиите от селскостопански съставки.
  • Приложи програма "Зелен автопарк" за преминаване към нисковъглеродни и безвъглеродни алтернативи.

 

Прочети повече

www.dnevnik.bg
Назад
Сподели